Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

2

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Життя міста

Надія   ЛЕПЕТУХА    «НЕ ТРЕБА ДІЛИТИ МЕРТВИХ НА ПРАВИЛЬНИХ І НЕПРАВИЛЬНИХ»

«Я молода мама, готуюся народжувати другу дитину. Нашій сім'ї нині дуже важко живеться, бо тяжко працюємо, а повноцінно задовольнити усі життєві потреби зовсім не спроможні. Прочи­тала випадково статтю в газеті про наміри вста­новити пам'ятний знак репресованим. Склалося враження, ніби шукають привід відмовити тим, хто організовує все це. Якби мене спитали через референдум, чи потрібен цей пам'ятник, я б без­перечно відповіла, що так. Майже половина нашого населення не знає нічого про своїх ро­дичів, які жили в ті страшні часи, і багатьом все одно, бо їх цікавлять лише гроші. Скільки тепер злості людської і байдужості. Все це через те, що основу нашої нації розстріляли тоді в 30-х, і такого жаху нагнали, що й дотепер нема розуміння того, що якщо всі ми не вшануємо всіх тих (а їх же мільйони), хто постраждав від радянської влади, не помолимось за їх невинно страчені душі, то ніколи й не будемо жити як нормальні люди. Я багато разівдивилася по телевізору до­кументальні фільми, які повністю розвінчують ідеалізованих радянських вождів і висвітлюють ті події зовсім не так, як прижилося у головах на­шого народу. Сумніватися у тому, чи були на­справді ті звірські злочини чекістів — гріх. Я б ; дуже просила владу не ділити мертвих на пра­вильних і неправильних. Молитися і вшановувати пам'ять потрібно за всіх жертв тоталітаризму! Тоді ми будемо людьми, єдиним народом, а не ста-ДРМ якому, окрім того, щоб наїстися, більше нічо- | го не потрібно».

30 серпня 2011

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Життя міста

«МОЇ БЛИЗЬКІ РОДИЧІ БУЛИ СТРАЧЕНІ БІЛЬШОВИЦЬКИМ РЕЖИМОМ»

«Я людина похилого віку. З чоловіком вік про­працювали, виростили двох дітей, допомагаємо тепер і внукам. Завжди цікавимось тим, що відбу­вається у нас в державі, в районі, у рідному місті. У мене є багато особистих архівних матеріалів про своїх близьких родичів, яких було репресо­вано і заслано до Сибіру. Не за якісь кримінальні діяння, а за те, що працювали і виявляли пози­цію українських націоналістів, хотіли, щоб Україна стала окремою державою і бажали їй тільки про­цвітання, їх імена внесені до книги пам'яті «Реабі­літовані історією». Мені дуже болить моя родинна трагедія. Розумним і працьовитим людям, які могли б лише користь приносити Україні, покалі­чили життя. Вважаю, що вони є постраждалими за сьогоднішню вільну державу, тому було б справедливо зберегти пам'ять про них і ще бага­тьох вірних синів і дочок України. Але чи візьмуть мої слова до уваги?».

30 серпня 2011

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Життя міста

ШПОЛЯНЩИНА ВІДЗНАЧИЛА 20-РІЧЧЯ У ВІЛЬНІЙ ДЕРЖАВІ

У шолянських храмах помолилися за Україну. Біля пам'ятника Кобзареві відбулося урочисте зібрання громадськості з нагоди ювілею держави.
Святкування про¬довжилося у міському дитячому парку, де присутніх вітали голо¬ва райдержадміністрації Сергій Струк, голова районної ради Микола Тимошенко, начальник управління агропромис¬лового розвитку Володи¬мир Костенко. Найкращих механізаторів, доярок і працівників інших галузей сільського господарства нагородами. їм вручено короваї з урожаю, вироще¬ного в нинішньому році.
Протягом кількох годин у дитячому парку виру¬вало, співало, танцювало виставкове містечко „Шпо¬лянщина сьогодні'. На імпровізованій сцені висту¬пали колективи сільських будинків культури. . Кожна сільська рада представила на розсуд журі і глядачів свої надбан¬ня. Біля намету Топильної варили юшку і смажили яйця страусів. Водянці ви¬ставили вироби народних умільців з глини. Журавча-ни гостинно запрошували до свого намету і рекла¬мували вироби місцевої меблевої фабрики. Пред¬ставники найбільшого в районі села Лебедин збу¬дували справжній перелаз і криницю. А лебединсь-кий лелека з дитятком у дзьобі став справжнім символом виставки — ба¬жаючих сфотографувати¬ся біля нього було дуже багато. Виставка Скотаре-вого довела, що в цьому селі золоті руки мають не
лише визнані майстри, а й учні сільської школи — на огляд глядачів представле¬но чимало виробів з дерева юних майстрів шкільного гуртка. Лозуватчани побу¬дували на своїй території макет місцевого дендро парку, навіть ставок, в яке му риба ловилася. В намет Капустиного як і завжді було рясно від вишивано) та рушників.
І хоч журі було важкі визначитися, хто ж най кращий, та трійку лідері все ж визначили. Треті місце присудили лебе динцям, другими сталі представники Водяного Перше місце отрималр топильнянці.
Святковий день закінчився традиційний концертом і феєрверком на центральній площі міста.
Катерина Вальчиковська

28 серпня 2011

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Життя міста

ВІДСВЯТКУВАЛИ ДЕНЬ V ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА

Минулого вівторка Щполянщина відзначала на центральній площі міста День державного прапора.
Присутніх привітав заступник голови райдержадміністрації з гуманітарних питань Віктор Чайка.
— Прапор - це наша незалежність, честь і сла¬ва, - зазначив Віктор Ми¬колайович. - Він об'єднує регіони держави в єдину соборну Україну, а всіх українців - у великий народ. Сьогодні ми піднімаємо державний прапор України, щоб вко¬тре виявити до нього пова¬гу, вшанувати багатовікову історію українського дер¬жавотворення.
На урочистих збо¬рах, присвячених Дню незалежності, які відбулися в кіно-концертному залі «Космос», до присутніх звернувся пер¬ший заступник голови райдержадміністрації Ва¬силь Колісник.
Зі святом присутніх привітали заступник го¬лови районної ради Олек-сандр Павлов, міський голова Шполи Віктор За-скалета.
В. Колісник, О. Пав¬лов, В. Заскалета вручили державш нагороди - медалі «20 років незалежності України», а також грамо¬ти районної державної адміністрації та цінні подарунки працівникам державних організацій та установ, промисловості, сільського господарства.
Грамотами райдерж¬адміністрації нагород¬жено трудові колективи Шполянського навчаль¬но - виховного комплек¬су «ЗОШ І-ІП ступенів №2 - ліцей» (директор І.Г.Каракаш), поліклініки Шполянської райлікарні (завідуюча Н.О.Гогота), ТОВ «Сільгосптехніка» (директор В.О.Колотило), Водянського сільського будинку культури (ди¬ректор О.С.Загородня), ПрАТ «Шполянський завод продтоварів»
(голова наглядової ради С.О.Шевченко), Ярославської сільської ради (сільський го¬лова Л.І.Еленгаупт), Скотарівської сільської ради (сільський голова Г.О.Пономаренко).
Начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації
Дмитро Вовк провів презентацію інфор¬маційного буклета «Шполянщина. 20 років незалежності України», альбому репродукцій жи¬вописних робіт художниці із Лебедина Таїсії Гала-ти «Світ краси», другий номер альманаху ра¬йонного літературного об'єднання імені Олекси Близька «Шполянщина поетична».
Концертними номе-
рами на сцені залу «Кос¬мос» учасників урочисто¬стей вітали представники мистецьких колективів Шполянщини, а біля його входу - Сигна'ївський народний духовий ор¬кестр (керівник Анатолій Підмогильний).
Анатолій Семененко

28 серпня 2011

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Життя міста

СТАЛИ  ЛАУРЕАТАМИ СОРОЧИНСЬКОГО ЯРМАРКУ


Щорічно в Україні проводиться незабутнє народне дійство—Національний Сорочинський ярмарок. Новий ярмарковий сезон, який тривав у селі Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині з 16 по 21 серпня, —тринад­цятий. В нинішньому році Україна відзначає 20-

Є

іччя своєї Незалежності та 15-річчя Основного акону держави, а країни близького зарубіжжя — 20 років СНД, тому і гостей значно побіль­шало. Програма доповнена виступами мистець­ких колективів з країн, що входять до цього поважного міждержавного утворення.

Шполянським творчим колективам також поталанило побувати 17 серпня на офіційному відкритті Національного Сорочинського ярмарку 2011 року. Його відкрили голова Полтавської об­ласної держадміністрації Олександр Удовичен­ко, голова Полтавської обласної ради Іван Мо-мот, керівник проекту «Сорочинський ярмарок» Світлана Свищева. Також відбулося відкриття фестивалю народної творчості, який проходить за підтримки Міністерства культури України.

Найбільший в Україні коровай для гостей яр­марку випекли на Салтівському хлібокомбінаті Харківської області (вага—450 кг, висота — 170 см).

На ярмарок прибуло багато гостей з України та з різних країн світу. Виступали мистецькі ко­лективи з областей України, з Азербайджану, Ка­нади, Білорусії, Латвії. Почесними гостями яр­марку були керівники 35 дипломатичних уста­нов, акредитованих в Україні, народні депутати України.

 

культурно-мистецька програма — це окраса Націо­нального Сорочинського ярмарку. Творчі колективи Шполянщини гостювали на цьому ярмарку вже не вперше, і можна з впевненістю сказати, що з кожним роком він стає все більш цікавим, змістовним і яс- кравим. Колективи беруть участь в театралізованому дійстві, представляють делегацію Черкаської області та виступають з концертною програмою на головній та малій сценах, поблизу етнографічної садиби Хіврі та біля головних входів на територію ярмарку та май­данчику «Млин». Найбільше враження на аматорів справляє театралізована вистава за участю героїв гоголівських творів, які щоранку відкривають ярмар­ковий день, пересуваючись на єдиних в Україні справж­ніх волах, а на возі, який вони тягнуть, сидить справжня Солоха і веде свій діалог з чоловіком-п'яницею та ін­шими учасниками дійства. І, звичайно ж, всіх вітає Микола Васильович Гоголь — бажає всім здоров'я, добре відсвяткувати та поярмаркувати.

Аматори Шполянщини вже не вперше побували на цьому дійстві. Так, фольклорний колектив «Барвінок» Лебединського сільського клубу (художній керівник Любов Онищенко) вже вчетверте відвідав Сорочинсь­кий ярмарок. У попередні роки лебединці отримували заслужені дипломи переможців, грамоти за І місце, а в нинішньому році — гран-прі за особливе виконання української народної пісні.

Вперше на фестивалі народної творчості показали свою майстерність ансамбль народної пісні «Берегиня» (керівник Лідія Поліщук) та ансамбль українських народних інструментів «Вечорниці» (керівник Сергій Мельник) з міського будинку культури. їх дебют в Со-рочинцях увінчався дипломами та відзнаками за І та II місця. Мелодійною українською піснею, бадьорою шполянською полечкою вони змогли донести до гля-     І
дачівте, що не залишає байдужим нікого — українську       1
мелодію. Відвідувачі ярмарку підспівували разом з
ними, не змогли втриматись і хвацько витанцьовували
разом з артистами зі Шполянщини. Приємно вразило й
те, що гості з Уфи та Челябінська, які чаювали разом
         І
зі шполянами, просили сфотографуватись з ними, на-
магалися підспівувати українську пісню, а в спілкуван-
ні розповідали, що вони в своїх ресторанах готують
              |
українські борщі, вареники, виконують українські пісні
       і
та мелодії.

Прекрасним виконанням та костюмами порадували колективи з Канади—чоловічий академічний ансамбль

та молодіжний танцювальний колектив, колективи з Роси  І

та Азербайджану.                                                                              1

Шполяни познайомились з такими ж поціновувачами   І

українського з багатьох областей України та нашими           1

земляками з Черкащини. І коли після напруженого твор-    §

чого дня всі збирались відпочити біля будівлі школи,            І

де проживали всі артисти, знову відбувалася імпровіза-      І

ційна творчо-концертна програма. Здавалось би, люди      |

з різних регіонів, з різними ментальними особливостями,  І
а як злагоджено звучить запальна українська мелодія

та пісня, яку виконує зведений хор приблизно з 250              |

осіб та семи баянів. Таке не забувається ніколи. Стом-       І

лені, але творчо збагачені і задоволені артисти повер-        і
талися додому.

І, звичайно ж, така поїздка не відбулася б, якби до-        І

лею учасників Сорочинського ярмарку, аматорів Шпо-        І

лянщини не переймались голова районної державної         І

адміністрації Сергій Струк, голова районної ради Микола   |

Тимошенко, міський голова Віктор Заскалета, за що            і

шполянські артисти їм щиро вдячні. Керував всією цією       |

справою начальник відділу культури та туризму рай-             І

держадміністрації Дмитро Вовк, допомагав сільський         І
голова с. Лебедин Олексій Рудас.


 


 

28 серпня 2011

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Життя міста
            РУСЛАНА  ЛОЦМАН  ПРЕЗЕНТУВАЛА  ДИСК,  
           ПРИСВЯЧЕНИЙ  20-ій  РІЧНИЦІ 
           НЕЗАЛЕЖНОСТІ  УКРАЇНИ

Подпись:
Минулої п'ятниці на сцені кіно­концертного залу'Космос' молода співачка з Сигнаївки, багатора­зовий лауреат міжнародних і все­українських конкурсів Руслана Лоцман (сценічне ім'я — Русина) презентувала свій перший альбом під назвою 'Обіймаю Україну!', присвячений 20-ій річниці неза­лежності нашої держави.

До збірки увійшло понад 20 українських пісень та пісень на патріотичну тематику. Є у ній і кілька дуетів—з народною артист­кою України Ніною Матвієнко, народним артистом України Ва­силем Букачем, солістом Націо­нальної опери Андрієм Маслако-вим.

Презентувати свій перший твор­чий доробок на Шполянщині — ідея Руслани. У цьому починанні її підтримали голова райдержадмі-ністрації Сергій Струк та началь­ник відділу культури і туризму рай-держадміністрації Дмитро Вовк, які допомогли в організації її виступів у населених пунктах району та в районному центрі.

Концертна програма проходи­ла з емоціями, сльозами з розчу­лених очей, морем овацій та без­ліччю квітів. Кожен виступ супро­воджувався гучними оплесками.

Зворушливим був і виступ на­родного артиста України, лауреата Шевченківської премії Олеся Хар­ченка, який виконав декілька пі­сень разом із Русланою.

Творче життя Руслани Лоцман переконує, що лише наполегливою працею можна досягнути звершен­ня всіх задумів і мрій. Сьогодні її піс­ні линуть над вгірю Україною запа­люючи на культурно-національно­му небосхилі нову яскраву зірку. По закінченні Національного універси­тету культури і мистецтв Руслана відразу вступила до аспірантури Національного педагогічного уні­верситету імені Михайла Драгома-нова. Нині працює над кандидатсь­кою дисертацією.

Руслана не лише виконує україн­ські народні пісні, а й сама є авто­ром віршів і музики до багатьох із них. її викладачем вокалу під час навчання в університеті була народ­на артистка України, лауреат Націо­нальної премії імені Тараса Шев­ченка, Герой України Ніна Матвієн­ко. У студентські роки Руслана часто виступала на різних всеукраїнських і міжнародних конкурсах та фестивалях, розуміючи, що кожна її участь в будь-якому заході — це досвід і ще одна спроба заявити про себе, про Україну, про свою Шполянщину цілому світові. Не раз здобувала перші місця, дивуючи публіку своїм неповторним, таким щирим і чистим голосом, що вихо­дить із самого її серця. Вона по-справжньому закохана в українську пісню, шанує національні традиції, українську культуру, намагається примножити славу пісенної України.


 

28 серпня 2011

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Життя міста

НА ШПОЛЯНЩИНІ ВЖЕ ВТРЕТЄ ВІДБУВСЯ МАРАФОН, ПРИСВЯЧЕНИЙ ПАМ'ЯТІ НАШОГО ЗЕМЛЯКА ІВАНА ЧЕРНЯВСЬКОГО


Минулої суботи на центральній площі міста відбулися урочистості з нагоди марафонського забігу на честь пам'яті відомого земляка Івана Єремійовича Чернявського, чем¬піона Європи, першого легкоатлета Черкащини, який у 1956 році представляв Україну на XVI Олімпійських іграх у Мель¬бурні. Марафон вже втретє стартував на Шполянщині (вза-галі-то марафон проводиться вже вп'яте). 25 марафонців вийшли на старт забігу за маршрутом Шпола-Скотареве-Товмач.
Рекорд Черкащини з бігу на 10 км, встановлений Іваном Чернявським у 1955 році, донині не перевершений. В середньому Іван Єремійович брав участь у 17 змаганнях на рік, в більшості з яких займав призові місця.
У 1953 році тодішнім головою Шполянського райсоюз-спорту був Володимир Зданевич, ветеран війни і праці, почесний громадянин міста. Присутній на урочистостях Володимир Флоріанович поділився з учасниками заходу своїми далекими спогадами проте, як запросив Івана Чер¬нявського на посаду інструктора фізкультури і той охоче погодився. Володимир-Зданевич став першим наставником Нернявського, проявивши,максимум уваги і допомоги в ор¬ганізації спортивно-масової роботи серед молоді. Портрети Івана Чернявського з особистого архіву Володимир Зда¬невич передав до районного історико-краєзнавчого музею.
У своєму вітальному слові під час відкриття марафону заступник голови Шполянської райдержадміністрації Віктор Чайка побажав учасникам пробігу реалізувати свою спор¬тивну майстерність, наснаги, віри і підтримки однодумців, яскравих перемог.

Право дати старт отримав заслужений тренер України з легкої атлетики Василь Оберемок.
Спонсором заходу виступила місцева торгова марка «Жайвір».
Ось які результати показали спортсмени в забігу на двох дистанціях протяжністю 5 і 20 км: 5 км — абсолютна категорія, чоловіки
Олександр Коротич (м.Умань), Тимофій Демченко (м.Шпола), Юрій Воробйов (м.Черкаси);
5 км — абсолютна категорія, жінки
Людмила Казаріна (м.Сміла), Людмила Язенок (м.Чер¬каси), Наталія Кушнеренко (м.Черкаси);
5 км — категорія 'За волю до перемоги'
Дмитро Гречко (м.Шпола), Іван Стеценко (м.Шпола), Михайло Босецький (м. Рівне);
20 км — абсолютна категорія
майстер спорту міжнародного класу Сергій Зайченко (с.Кукалівка Кіровоградської області), Віктор Лисенко (м.Шпола), Андрій Ющенко (м.Черкаси);
20 км — вік 50—60 років
Сергій Перепелиця (м.Черкаси), Олексій Стецюк(м.Чер-каси);
20 км — вік 60—70 років
Микола Праслов (с. Прибужжя Миколаївської області), Віктор Калашников (м.Черкаси); 20 км — вік понад 70 років Анатолій Телегін (м.Черкаси).

13 серпня 2011

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Життя міста

Наша гордість

РУСЛАНА ЛОЦМАН ПРЕЗЕНТУВАТИМЕ СВІЙ ПЕРШИЙ ДИСК НА ШПОЛЯНЩИНІ


— На дні народження прийнято дарувати по¬дарунки, — розповідає Руслана, — от і я вирішила рідній державі на 20-ліття подарувати збірку пісень. Ще у травні у мене вини¬кла ця ідея, і я дуже рада, що пощастило її втілити в життя.
На диску 20 пісень і ще одна — бонус. Усі пісні на патріотичну тематику, є й українські народні. І хоч альбом — сольний, та є на ньому кілька дуетів

Молода співачка днями випускає свій перший сольний диск. Своє дітище під назвою„Обіймаю Україну' талановита землячка присвятила 20-річчю незалежності нашої держави. А презентацію сольного альбому Руслана вирішила провести на рідній землі — Шполянщині, де відбудеться кілька концертів.
молодої співачки чудові пісні.
Вперше презентувати сольний альбом на Шпо¬лянщині — ідея Руслани. Співачку у цьому почи¬нанні підтримали голова Шполянської райдержад-міністрації Сергій Струк і начальник відділу куль¬тури і туризму Дмитро Вовк. Вони пообіцяли Руслані організувати її ви¬ступи в населених пунктах району.
— І хоча жанр, в якому мені доводиться виступа¬ти, —переконана Руслана, — не такий популярний, як нині модні естрадні течії, та я маю надію, що моїм прихильникам, і не лише їм, мій виступ і диск сподобається. А на Шпо¬лянщині, я знаю, живуть

і працюють справжні по¬ціновувані української пісні.
Сама Руслана зізнаєть¬ся, що перший диск — це своєрідні підсумки її твор¬чої діяльності, адже тут вона виступає не лише в ролі співачки, а й як і ав¬тор декількох пісень.
Тож наша талановита землячка чекає на вас, шановні шполяни. За по¬передніми домовленостя¬ми, концерти-презентації лауреата міжнародних конкурсів Руслани Лоц¬ман пройдуть у Капус-тиному (17 серпня), Не-чаєвому (18 серпня), Шполі (19 серпня), Лебе¬дині (20 серпня), Сигна-ївці (21 серпня). Початок концертів-презентацій о. 19 годині ЗО хвилин.
— Можливо, — каже Р. Лоцман, — будуть бажа¬ючі заросити мене з кон¬цертом і в інші населені пункти—я залюбки поїду, а ще хочу зробити кілька виступів в інших районах Черкащини.
Зізнається, що вже має запрошення виступати у Сумах і Луганську, Дніпро¬петровську.
Катерина Вальчиковська

5 серпня 2011

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Життя міста

ПРИЄМНА НОВИНА

ГРАН-ПРІ ФЕСТИВАЛЮ — У ГУРТУ 'СРІБНІ СТРУНИ'

 

 

 

 

 

 

Минулої неділі на сцені Корсунь-Шевченківського районного будинку культури відбувся VI міжобласний мистецько-екологічний фестиваль «Мости над Россю», в якому взяли участь близько 40 аматорських колективів з багатьох районів Черкаської та Київської областей. Участь у фестивалі взяли і аматорські колективи Шпо-лянського районного будинку культури: лауреат між­народних та всеукраїнських конкурсів виконавців ест­радної пісні народний аматорський гурт «ирюні струни» (керівник Олександр Букар), вокальне жіноче тріо «ВІА Леді», заслужений працівник куль­тури України Дмитро Вовк. Високо- Щ поважне журі, до складу якого вві­йшли: Владлен Ковтун — поет-піс-няр з Києва, почесний громадянин м. Корсунь-Шевченківський (голова журі), народний артист України, лау- ^ реат Національної премії імені Та­раса Шевченка з Києва Олесь Хар­ченко (заступник голови), члени: Сергій Мороз — композитор і спі­вак, учасник дуету «Простір музики» (м.Київ), Світлана Касьяненко — поетеса, член Асоціації українських письменників (м. Київ), Наталія Сай-ченко — завідувачка відділу фольк­лору Черкаського обласного центру народної творчості та інші, гідно оці­нило виступ колективів та одного­лосно визнало кращими творчі ко­лективи з нашого району.

Завдяки високій професійній ви­конавчій майстерності заслужений працівник культури України Дмитро Вовк отримав спеціальний приз та приз глядацьких симпатій, а во­кальне жіноче тріо «ВІА Леді» стало лауреатом конкурсу в номінації «Ви­конавці народної пісні».

 

Лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів виконавців естрадної пісні народний аматорський гурт «Срібні струни» став володарем гран-прі міжобласного мистецько-екологічного фестивалю «Мости над Рос­сю». Переможці конкурсу взяли участь у гала-концерті, де і отримали вітання та нагороди.        іін|і/м..и

Анатолій МІЦКЕВИЧ, художній керівник районного будинку культури (фото автора).

25 червня 2011

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Життя міста
               КОБЗАРСЬКА  ЮНЬ  УКРАЇНИ

У час утвердження самосвідомості [українців пріоритетного значення на­буває духовне виховання молоді на традиціях національної культури та залучення її до невичерпної скарбниці народного мистецтва.

З 12 по 15 травня в Чернігові про­ходив III Всеукраїнський огляд-конкурс юних бандуристів «Кобзарська юнь України», який був присвячений 20-ій річниці незалежності України.

У цьому конкурсі взяли участь і на­ші юні шполяни — вихованці Шполян-ської дитячої школи мистецтв Платон Ткаченко та Олександр Скляр у категорії бандурист-співак (викладач Катерина Григорівна Сташенко).

На конкурсі Олександр Скляр отри­мав почесне III місце. Капелла банду­ристів, в якій були присутні понад 50  осіб, визнала його найкращим виконав­цем цього конкурсу в молодших і стар­ших вікових категоріях. Плагон Ткаченко отримав кубок головного отамана Черні­гівського округу та диплом за участь у конкурсі, за внесок у розвиток націо­нальної культури України, збереження та популяризацію кобзарського мис­тецтва, за художній рівень репертуару та виконавську майстерність.

Проведення цього огляду-конкурсу свідчить про незабутність і відроджен­ня цього народного мистецтва, якому пророкували забуття.

Сьогодні ми знову і знову стаємо на захист рідної української мови, націо­нальної української музики, бо саме во­ни возвеличують народ до рівня нації, роблять нас не безбатченками, а дітьми єдиної дорогої Незалежної України!

7 червня 2011


2


  Закрити  
  Закрити